Близо десет години след началото на финансовата криза, която заличи

...
 Близо десет години след началото на финансовата криза, която заличи
Коментари Харесай

10 години след финансовия срив американците още недолюбват акциите

 Близо 10 години след началото на финансовата рецесия, която заличи активи за 16,4 трлн. $ от семействата в Съединени американски щати, американците занапред би трябвало да възстановят предходния си сантимент към стоковите пазари, показва Ройтерс в собствен материал. В момента те имат по-малко самостоятелни акции и влагат по-малки суми пари в скъпи бумаги макар продължаващия към този момент девета година бичи пазар, който докара до растеж на показателя S&P 500 от близо 310% от 2009 година насам.
Американските семейства държат с 900 милиарда $ по-малко вложения в акции, в сравнение с през 2007 година, демонстрира изследване на Goldman Sachs, което прави корпорациите най-големият двигател на търсенето. По пенсионните проекти от типа 401(k) вложителите влагат приблизително 52,4% от средствата си във фондове, формирани единствено от акции, което е понижение по отношение на 64,7% през 2007 година, съгласно данни на Fidelity.

Вместо това вложителите насочват приблизително 33,2% от своите активи в смесени фондове, които комбинират акции, облигации и пари в кеш въз основата на предстоящата дата за пенсиониране на даден човек, което е съвсем двойно повече от активите (14,5%), вложени в тази категория през 2007 година

Инвестициите в акции спадат, макар че вложителите значително съумяха да се възползват от възобновяване на цените на книжата. Средният баланс по пенсионните фондове 401(k) в края на 2017 година е бил 104 300 $ – растеж от 112% по отношение на приблизително 49 000 $ в края на 2008 година и от 54% от междинните стойности преди рецесията от 2007 година в размер на 67 600 $, оповестява още Fidelity.

„ Изглежда липсва предходния интерес “ измежду вложителите към акциите, показва Марк Пачионе, шеф на отдела за капиталови изследвания към компанията Captrust Financial Advisors, която дава отговор за активи на стойност 250 милиарда $. По думите му клиентите в този момент са доста по-притеснени за резултатите от увеличаващите се лихвени проценти и инфлацията върху техните портфолиа от облигации.

Инвеститорите освен че държат по-малко активи в акции като цяло, само че и тези средства е все по-вероятно да бъдат вложени в индексни или борсово търгувани фондове, които наблюдават придвижването на по-широките индикатори, а не в самостоятелни акции или фондове, ръководени от капиталови съветници.

Според специалисти наклонността се дължи на клиенти, които са изгубили доверието си в качествата на професионалните фонд мениджъри, откакто съвсем всички от тях не съумяха да плануват финансовата рецесия.

„ Инвестирането в показатели е по-разпространено от по всяко време било и това е по този начин, тъй като дейното ръководство не те пази от загуби при положение на рецесия и се показва по-зле от предстоящото през последните 10 години “, счита Мат Хансон от Kayne Anderson Rudnic, която дава отговор за активи за 18,9 милиарда $.

Нарастващите темпове на търговията с варианти се форсират по-бързо при брокери като E Trade Financial и TD Ameritrade, в сравнение с при търгуването с самостоятелни акции, показва анализаторът Мак Сайкс от Gabelli & Co.

В момента по-малките вложители показват, че се насочват към криптовалутите като биткойна, с цел да реализиран огромна възвръщаемост, която към този момент не имат вяра, че стоковите пазари могат да им обезпечат.

Лайла Табатабие – бизнесмен и консултант на софтуерни стартъпи, стартира да влага в първоначални монетни предлагания (ICO) преди към година и половина. В момента тя държи главната част от портфолиото си в цифрови валути, които съгласно нея имат късмет за по-големи облаги.

„ Криптовалутите сега се държат по метода, по който акциите се държаха преди 10 или 15 години “, счита тя.
По публикацията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР